Scurt istoric

Istorie Ianuarie 8, 2015

Această biserică are lungimea de 22 ml, lăţimea de 6,3 ml și înălţimea de 6,3 ml în interiorul bisericii și 19 ml la turlă. 

Satul Miroslava este situate în partea central a judeţului Iași. Este plasat la limita sud-vestică a municipiului Iași la 47*08’ latitudine Nordică și 27*27’ longitudine estică.

Este atestat istoric din anul 1579, iar originea denumirii de “Miroslava” se pare că ar fi numele propriu “Miroslav”, întâlnit în documente vechi din Modova și Ţara Românească. Acest nume apare în vremea lui Ştefan cel Mare și Sfânt, într-un uric din 1493.

În Miroslava funcţionează cea mai veche instituţie de învăţământ agricol din România, având o vechime de peste 200 de ani. După evenimentele din 1989, instituţia s-a transformat în Grupul Şcolar Agricol “Mihail Kogălniceanu”. Alături de această formă de învăţământ, în satul Miroslava  mai există și Şcoala “Colonelul Constantin Langa”.

Dintre personalităţile care au avut legătură cu acesată localitate amintim: Mihail Sturdza care a contribuit la dezvoltarea Institutului de educaţie de la Miroslava. Alt nume sonor este cel al lui Mihail Kogălniceanu care și-a desăvârșit pregătirea la Miroslava. Alexandru Mavrocordat mărește lista personalităţilor, legându-și numele de restaurarea bisericii vechi din satul Miroslava. Satul Miroslava a primit un mare ajutor din partea domniţei Olga Sturdza care,  în anul 1918,  a înființat în palatul familiei de la Miroslava Orfelinatul "Principesa Olga M. Sturdza". Profesorul Dumitru Bunea se alătură personalităţilor marcante din Miroslava prin faptul că a ridicat pe noi culmi învăţământul din această localitate.

Biserica de lemn

Această parohie a fost înfiinţată la 1 septembrie 2012 prin Decizia nr. 946 a Sfintei Mitropolii desprinzându-se din Parohia “Nașterea Maicii Domnului” – Miroslava I.

Parohia are arondate aproximativ 300 de case, însă multe dintre ele sunt nelocuite datorită faptului că n-au mai fost finalizate, iar dintre cele finalizate, un număr semnificativ de persoane sunt plecate la muncă în străinătate, iar altele sunt locuite de familii de altă confesiune. În fapt, parohia are 177 de familii creștine ortodoxe.

La această parohie a fost numit, prin Decizia 947 a Sfintei Mitropolii, pr. Mihail Adeodatus Ungureanu începând cu data de 1 septembrie 2012.

Construcţia bisericii de lemn

În perioada septembrie 2012 – iulie 2013 a fost achiziţionat un teren de 1000 mp pe care s-a ridicat o biserică de tip maramureșean. Această biserică are lungimea de 22 ml, lăţimea de 6,3 ml și înălţimea de 6,3 ml în interiorul bisericii și 19 ml la turlă. Biserica nu este pictată. Parohia are în vedere achiziţionarea, în continuare, a altui teren apropiat pe care să se construiască biserica mare de zid și să se ridice, de asemenea, casa socială și casa parohială, aferente bisericii mari.